Alles over een ooglidcorrectie: behandeling, tips en kosten

“Dat lijkt me een beetje eng.” Deze woorden horen wij vaak als eerst van iemand die interesse heeft in een ooglidcorrectie. Logisch! De term klinkt misschien ook wat spannend. In deze blog leggen wij je uit wat een ooglidcorrectie nou precies inhoudt, of het pijn doet, hoeveel een behandeling kost en of deze ook vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar. Daarnaast geven wij tips over het herstel van de behandeling. Wel zo handig!

Inhoudsopgave

Heb ik een ooglidcorrectie nodig?

Onze ervaring is dat mensen een ooglidcorrectie laten doen wanneer ze een constant vermoeid gevoel boven de ogen hebben of zelfs hoofdpijn krijgen. Deze vermoeidheidsklachten ontstaan doordat ze de hele tijd de wenkbrauwen omhoog aan het trekken zijn om de overtollige huid uit de weg te krijgen. Bij het ouder worden, verslapt de huid, ook de huid boven de ogen. Dit zorgt ervoor dat deze overtollige huid zwaar begint te drukken op de oogleden. Aangezien de spieren in de voorhoofd het nog prima doet, gaan mensen deze onbewust inzetten om de overtollige “zware” huid, omhoog te trekken. Er ontstaan een overbelasting van deze spieren, waardoor er hoofdpijn ontstaan. 

“Ik vind een operatie doodeng”

De meeste mensen zien op tegen een operatie en daar houden wij heel goed mee rekening. Je moet het maar zo zien: zelf doe jij dit eenmalig en wij doen niet anders. Er is daarom ook altijd begeleiding aanwezig en iemand die bij je blijft en alles in goede banen leidt. Het is een kleine ingreep,  waarna je gewoon weer naar huis kunnen.

 

 

Een ooglidcorrectie-behandeling

Doet een ooglidcorrectie pijn?

 Bij een ooglidcorrectie ervaar je tijdens de behandeling absoluut geen pijn. De behandeling duurt ongeveer een half uur en gebeurt altijd met verdoving. Je kan hoogstens een beetje een drukkend gevoel ervaren. De eerste paar dagen na de ingreep moet je een beetje rust houden, daarmee voorkom je ook dat er een kloppend gevoel in de oogleden kan optreden. De wond wordt gehecht met een paar hechtingen. Het kan zijn dat die een beetje trekkerig aan gaan voelen, maar is zeker niet pijnlijk.

 

Wat kost een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie kost tussen de €995 en €1500 voor beide ogen. Deze kosten is voor de operatie en de nazorg die er nodig mocht zijn. Natuurlijk zijn er aanbieders die voor goedkoper een ooglidcorrectie aanbieden. Daarbij moet je je afvragen wat de kwaliteit van een dergelijke ingreep is. Een ooglidcorrectie kan veel klachten verhelpen. 

 

“Had ik dit maar jaren eerder gedaan.” 

Ongeveer 90% van onze klanten laat een ooglidcorrectie uitvoeren vanwege klachten en niet zozeer vanuit een cosmetische oogpunt. Wij horen vaak: “Had ik dit maar jaren eerder gedaan.” Waarom vol inspanning iemand aankijken bij een gesprek? Of met hoofdpijn terugkomen van een mooi theaterbezoek? Een avond voor de televisie of achter de computer? Bij de Marebrug kliniek zorgen wij na een vrijblijvend intake gesprek voor de juiste behandeling om van deze klachten af te komen.

Een vrijblijvend consult

Liever persoonlijk advies van een van onze specialisten?

NU BOEKEN

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door mijn zorgverzekering?

Je krijgt een vergoeding voor een ooglidcorrectie uit de basisverzekering als sprake is van ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of verlamming van de bovenoogleden. De meeste mensen laat het niet zover komen en kiest eerder voor een dergelijke operatie. Een ooglidcorrectie valt eigenlijk altijd ook onder de eigen risico van de zorgverzekering. 

 

Hoe weet ik dat de operatie uitgevoerd worden door een deskundig operateur?

Bij de Marebrug Cosmetische kliniek wordt de ooglidcorrectie uitgevoerd door een oogarts. Dokter Bob Ververs is 25 jaar oogarts met speciale aandacht voor de anti-aging en lifestyle aspecten binnen de oogheelkunde zoals de oculoplastische chirurgie (ooglidcorrecties). 

“Ooglidcorrecties worden steeds vaker aangevuld met fillers en andere methodieken waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde apparatuur. Immers, oogleden staan niet op zichzelf maar zijn verbonden met andere gebieden in het gelaat zoals wenkbrauw, voorhoofd en wangen.” 

-Bob Ververs

Hoelang duurt de zwelling na een operatie?

Er treedt altijd wel een beetje zwelling op na de ingreep.  Dit is meestal na 2 a 3 weken helemaal verdwenen.Dit is niet zozeer een complicatie, maar eerder een bijwerking. Er is immers een wondje gemaakt en daarop reageert het lichaam altijd met zwelling.

 

Koelen na de operatie

Het is belangrijk dat je de eerste dag na de ingreep de oogleden regelmatig koelt. Dit kan met een koelbril die je in de koelkast legt. Deze koelbril krijg je van ons mee gelijk na de operatie. Gebruik deze koud, maar niet uit de vriezer. Wij raden aan om op de dag van de ingreep wanneer je weer thuis bent, tot je gaat slapen, elke 20 min even lekker te koelen.

Hoe meer de huid gekoeld worden, hoe minder er zwelling zal ontstaan. Aangezien er een klein wondje is, is er een kans op infectie. De kans is zeer gering, maar het is heel belangrijk niet aan de wond te krabben en vooral vanaf te blijven.

8 tips voor het herstel na een ooglidcorrectie

  1. Koelen, koelen en nog eens koelen. 
  2. Neem eventueel een paracetamol. Je zult nauwelijks pijn ervaren na de ingreep. Hooguit een wat branderig gevoel, maar mocht dit onaangenaam zijn dan volstaat een paracetamol meestal.
  3. Neem iemand mee of laat je ophalen. Na de behandeling kan je niet zelf naar huis rijden, dus het is handig als iemand met je meegaat, of je op kan komen halen. Je ogen kan je wel openen en op de oogleden zit een pleistertje geplakt. Meestal treed er zwelling op na de behandeling. 
  4. Houd er rekening mee dat je ongeveer een week uit running bent, maar het kan verschillen per persoon.
  5. Doe het rustig aan. Sporten wordt tot 2 weken na de ingreep afgeraden, evenals bukken, tillen en andere zware lichamelijke inspanningen. Rustig aan dus. Werk dat lichamelijk zwaar is, mag je na ongeveer 3 tot 4 weken weer rustig gaan opbouwen. Dat komt vooral omdat je die eerste dagen blauwe plekken heeft en wat gezwollen bent rond de ogen. Lichte huishoudelijk werk mag zeker al na een week en zittend werk is ook geen probleem. 
  6. Blijf zoveel mogelijk uit de zon of draag een zonnebril met UV-bescherming. Veel zonlicht wordt afgeraden vanwege het negatieve invloed van UV licht op de wondgenezing, dus draagt een zonnebril de eerste paar weken als je naar buiten gaan voor een wandeling.
  7. Zorg ervoor dat de wondjes droog blijven. Je kunt gerust douchen na de ingreep maar zorgt ervoor dat de wondje(s) droog blijven. Het is belangrijk dat de wondje droog blijft, voor een optimale genezing en minimale litteken vorming. 
  8. Gebruik geen make-up. Na de ingreep mag je, totdat de hechtingen verwijderd en de wondjes goed genezen zijn, geen make-up gebruiken rondom de ogen. Meestal worden de hechtingen na 1 week verwijderd. Wanneer de wondjes helemaal dicht zijn, mag je gerust weer je favoriete oogschaduw en mascara gaan gebruiken. Dit is meestal na 7 tot 10 dagen.

Zijn er littekens zichtbaar na de operatie?

 Na de operatie kan er verkleuringen van de huid rondom de ogen optreden. Dit is niet erg, en trekt meestal na 1 a 2 weken helemaal weg. Op het randje van de wond zal een klein littekentje zichtbaar zijn, maar aangezien dat in de huidplooi van de oogleden gemaakt worden, is dat nauwelijks zichtbaar. 

 

Liever een laser in plaats van een mesje?

Bij de Marebrug Cosmetische kliniek bieden wij ook de mogelijkheid aan om met de nieuwste techniek geopereerd te worden. Dit is met een CO2 laser, in plaats van een mesje. Vroeger opereerden wij door met een mesje de overtollige huid weg te snijden. Tegenwoordig hebben wij daar een veel fijner techniek voor. De laser maakt een heel fijne sneetje in de huid en maakt ook gelijk de bloedvaatjes dicht, waardoor er nauwelijks bloedinkjes zijn en de litteken zeer minimaal is in vergelijking met de meer ouderwetse behandeltechniek.

 

En het resultaat, wanneer kan ik die verwachten?

Wij bekijken het resultaat na 6 maanden. Dit is het moment dat alles helemaal tot rust moet zijn gekomen, vaak is dit natuurlijk al eerder het geval. Een ooglidcorrectie geeft in de meeste gevallen een prachtig resultaat die ongeveer 15 jaar meegaat. Met deze behandeling wordt alle overtollige huid verwijdert, maar wordt het verouderingsproces van de huid natuurlijk niet stopgezet Het kan zo zijn dat wanneer er een ooglidcorrectie op jongere leeftijd gedaan worden, er een tweede op latere leeftijd nodig kan zijn. Dit is op zich geen probleem. 

 

Is er een tweede operatie nodig?

Een tweede operatie kan weer gedaan worden. Bij de Marebrug kliniek bieden wij ook de mogelijkheid aan om minimale indicaties te behandelen, waarbij een operatie niet nodig is, maar waarbij wij alleen de huid lichtjes gaan verstrakken. Dit wordt al gedaan vanaf 40 jarige leeftijd. Daarbij is een behandeling om de 5 jaar nodig, maar het voordeel is weer dat er daardoor nooit een echte operatie nodig zult zijn, aangezien wij de huid steeds een beetje strak trekken. Bij een sterk verslapte huid is echter de juiste behandeling een ooglidoperatie. 

 

Boek een consult

Ben jij geïnteresseerd in een ooglidcorrectie? Wij helpen je graag!

NU BOEKEN
Winkelwagen
afspraak maken
Scroll naar boven